Cererea de finanțare a Arhiepiscopiei Tomisului, retrasă. Explicațiile Secretariatul de Stat pentru Culte. ÎPS Teodosie urmărit penal de DNA

Cererea de finanțare a Arhiepiscopiei Tomisului, retrasă. Explicațiile Secretariatul de Stat pentru Culte. ÎPS Teodosie urmărit penal de DNA
Arhiepiscopul ÎPS Teodosie / Sursa FOTO: dottotv.ro
Publicat: 06/12/2023, 08:35

Secretariatul de Stat pentru Culte a făcut publice detalii privind retragerea cererii de finanțare depuse de către Arhiepiscopia Tomisului în data de 27 iulie 2023. „Mana cerească” a lui ÎPS Teodosie viza acordarea unui sprijin financiar pentru „lucrări de intervenție în primă urgență punere în siguranță monument istoric – palatul arhiepiscopal” și avea un deviz în valoare de 701.985 lei.

Potrivit Secretarului de Stat pentru Culte, Ciprian Olinici, cererea a fost retrasă la 1 septembrie 2023, la solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului, deoarece s-ar fi identificat o altă sursă de finanțare, după ce situația a devenit complicată în urma anchetei jurnaliștilor de la Recorder.

„În ultimii doi ani toate dosarele eligibile depuse de către unitățile de cult aparținând cultelor recunoscute din România au primit finanțare. În cazul cererii depuse de către Arhiepiscopia Tomisului în data de 27.07.2023, prin care se solicita acordarea unui sprijin financiar pentru „lucrări de intervenție în primă urgență punere în siguranță monument istoric – palatul arhiepiscopal”, cu un deviz în valoare de 701.985 lei, precizăm că aceasta a fost retrasă, în data de 01.09.2023, printr-o solicitare a Arhiepiscopiei Tomisului, deoarece a fost identificată o altă sursă de finanțar”, se arată într-un mesaj trimis de Secretariatul de Stat pentru Culte pentru Hotnews.ro.

În contextul retragerii cererii de finanțare, Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, este urmărit penal de DNA pentru cumpărare de influență. Acesta a negat vehement că ar fi participat sau intermediat discuția cu un presupus investitor, deși există dovezi filmate cu camera ascunsă.

Ancheta a fost demarată în urma unei investigații publicate de Recorder, care a prezentat imagini filmate cu camera ascunsă, în care un preot, pretinzând a fi om de afaceri, îi propune arhiepiscopului Teodosie obținerea unei finanțări de 800.000 de lei pentru arhiepiscopie de la Secretariatul de Stat pentru Culte, în schimbul unui comision de 20% din sumă. „Este mană cerească” spunea ÎPS Teodosie în fața presupusului investitor.

Secretariatul de Stat pentru Culte a asigurat că a furnizat procurorilor toate documentele solicitate în legătură cu acest caz și s-a delimitat ferm de orice încercare de influențare a modului în care sprijinul financiar este acordat unităților de cult.

Cum răspunde Arhiepiscopia Tomisului?

Reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului au emis un comunicat de presă în urma anunțului făcut de DNA cu privire la urmărirea penală a Înalt Prea Sfințitului Teodosie. Aceștia au precizat că vor reveni cu informații noi atunci când avocații vor avea acces la elementele dosarului.

Comunicatul menționează că aspectele aduse în discuție de procurori sunt, probabil, cele prezentate în materialul video apărut în presă. Arhiepiscopia Tomisului a solicitat încă din 21 noiembrie autorităților publice să evalueze dacă fapta presupusului „intermediar” intră sub incidența anumitor articole din Codul Penal și să acționeze corespunzător.

De asemenea, Arhiepiscopia și-a rezervat dreptul de a se adresa instanțelor competente pentru examinarea și soluționarea situației, menținând punctul de vedere privind nevinovăția ÎPS Teodosie și a Consilierului eparhial.

“Regretăm că aceste momente de tensiune (mai mult sau mai puţin artificială) apar în perioadă de post ori în ajunul marilor sărbători, parcă anume pentru a umbri frumuseţea rugăciunii şi a trăirii creştine. Arhiepiscopia Tomisului îşi va continua nestingherită viaţa spirituală, Chiriarhul şi preoţii ei vor intensifica programul de rugăciune iar credincioşii ortodocşi din cuprinsul celei mai vechi eparhii a ţării vor fi pomeniţi în continuare la toate sfintele rânduieli”, a mai precizat Arhiepiscopia Tomisului.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Rechinii din largul coastei Braziliei au fost testați pozitiv la cocaină. Experții trag un semnal...
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Vremea 23 iulie - 19 august 2024. De joi, temperaturile scad în toată ţara. Val...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Misterul morții lui Andrei Versace. Avocatul Adrian Cuculis a explicat principalele ipoteze: „Ar putea să...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Gafă de proporţii comisă de Adidas: a creat un model de încălţări în amintirea JO...
Un telescop de pe orbita Pământului, LOVIT de un obiect cu viteză foarte mare
Vestea care a distrus-o pe Simona Halep: A fost ca și cum mi-ai înfipt un...
Cât a câștigat Meghan Markle din serialul ”Suits”. Nu a fost nici pe departe cea...
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
O adevărată „mină de aur”: 800 de tipuri de grâu ar putea salva lumea